Voorgesprek: om uw uitvaartwensen vast te leggen

“Bedankt, het was fijn dat u er was!” Deze kaart kreeg ik van een mevrouw met wie ik laatst een voorgesprek had.

Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om geheel vrijblijvend met mij een voorgesprek aan te vragen.  En de mensen die het wel weten, stellen het liever uit. Want je eigen uitvaart is nu eenmaal niet een onderwerp waar de meesten van ons graag over praten. Toch heb ik besloten om hier een blog over te schrijven. Omdat ik heb gemerkt dat alle mensen met wie ik (uiteindelijk) een dergelijk gesprek heb gehad, na afloop zonder meer blij waren dat ze dit gesprek hadden gevoerd.

Wat houdt een voorgesprek nu in?

Tijdens een voorgesprek maken we kennis met elkaar en beantwoord ik al uw vragen. We bespreken de onderwerpen waar u behoefte aan heeft. Meestal leg ik uit wat er gaat gebeuren als het zover is en hoe alles dan in z’n werk gaat. We bespreken hoe u wilt dat uw uitvaart eruit komt te zien. Ik geef informatie over wat er allemaal mogelijk is en wat de voor- en nadelen van een bepaalde keuze zijn. Onderwerpen die vaak aan bod komen zijn:

  • De plaats van opbaring: thuis of in een uitvaartcentrum?
  • Wordt het een begrafenis of een crematie? Bij een begrafenis leg ik uit wat het verschil is tussen een algemeen graf en een particulier graf. Bij een crematie vertel ik welke mogelijkheden er zijn voor de asbestemming.
  • De locatie van de uitvaart: ik vertel over de bijzonderheden (en de aula’s) van bv. Zorgvlied, De Nieuwe Ooster, De Nieuwe Noorder en Westgaarde. Of we gaan met elkaar op zoek naar een alternatieve locatie.
  • Rouwkaarten: wat is er allemaal mogelijk?
  • Natuurlijk staan we stil bij de afscheidsbijeenkomst zelf: wat zijn daarin uw wensen, welke muziek mag er gedraaid worden, wilt u graag dat er beeldmateriaal wordt getoond of juist liever niet?

Soms hebben mensen ook vragen over kisten of lijkwades. Of willen ze weten wat er mogelijk is met betrekking tot het rouwvervoer.

Indien u dit wenst, leg ik vervolgens uw wensen vast, met het kostenplaatje dat daarbij hoort. Ook zet ik voor u op een rij welke actiepunten er eventueel nog zijn: vaak moet er bijvoorbeeld nog een adressenlijst gemaakt worden. U kunt dit vervolgens met uw nabestaanden bespreken, zodat iedereen goed weet wat de bedoeling is als het eenmaal zover is.

Na afloop zijn de mensen opgelucht dat ze het gesprek hebben gehad. Reacties die ik krijg zijn: “Zo fijn dat het nu vast ligt!” Of: “We voelen ons nu een stuk rustiger”.

Wensenboekje

U kunt er ook voor kiezen om uw wensen in een wensenboekje vast te leggen. U kunt gratis een wensenboekje via mijn site downloaden. Op deze manier kunt u op een eenvoudige manier vastleggen wat uw wensen zijn voor later, waarmee u duidelijkheid creëert voor uw nabestaanden.

Zelf vind ik het ook altijd prettig als er al een voorgesprek is geweest, of als het wensenboekje is ingevuld.  Als een dierbare overlijdt, is dat voor de nabestaanden heel ingrijpend. En net in deze emotionele en verwarrende periode moet er in korte tijd veel besloten worden. Het helpt dan altijd als er al een voorgesprek is geweest. Dus neem gerust per mail of telefoon contact met mij op om een afspraak te maken voor een voorgesprek! Zodat u na afloop kunt zeggen: “Heel goed dat we dit gedaan hebben.”

Write A Comment