Update uitvaart en de corona-crisis

In een eerdere blog heb ik u verteld wat er allemaal wel en wat er niet meer mogelijk is bij een uitvaart tijdens de corona-crisis. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en is het gelukkig mogelijk om enkele maatregelen te versoepelen.

Tot 1 juli maximaal 30 personen bij een uitvaart, daarna waarschijnlijk 100 personen

Voor veel nabestaanden is het moeilijk dat er maar 30 personen bij de uitvaart aanwezig mogen zijn, en dat er keuzes gemaakt moeten worden wie er wel en wie er niet mogen komen. Ik heb wel gemerkt dat al mijn families begrip hadden voor deze maatregel en hier ook aan mee wilden werken. Tot 1 juli blijft het maximum aantal personen 30. Wel is het goed dat nu heel duidelijk is vastgelegd dat het aantal van 30 personen exclusief uitvaartpersoneel is, hier was vaak verwarring over.
Als alles goed gaat zal het maximum aantal bezoekers per 1 juli worden verhoogd naar 100 personen. Tegen die tijd zal ik van de begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam en omgeving bericht krijgen van de mogelijkheden voor hun locatie. Want de anderhalve meter moet natuurlijk wel worden gewaarborgd. Ik houd u op de hoogte.
Zelf moest ik erg wennen aan de anderhalve meter maatregel in de aula: alle stoelen staan dan op anderhalve meter, dat zag er heel eenzaam uit, terwijl je op dat moment juist zoveel behoefte hebt aan steun. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik begin te wennen aan de anderhalve meter samenleving, zelfs aan de stoelen in de aula op anderhalve meter. Van tevoren had ik dit nooit verwacht! En wellicht speelt mee dat het gelukkig vaak wel wordt toegestaan dat mensen uit 1 huishouden bij elkaar zitten.

Condoleances met catering vanaf 2 juni weer mogelijk!

Ik ben zo blij dat dit weer mag. Aan de anderhalve meter kon ik wennen, maar dat er na afloop van een afscheidsbijeenkomst geen condoleance mogelijk was: ik bleef het verschrikkelijk vinden. Mensen hebben net iets moeten doen dat misschien wel het moeilijkst is van hun hele leven: definitief afscheid nemen van een geliefde en dan kon ik niks aanbieden: niet even een plekje om te zitten, tot rust te komen, een bakje troost te drinken. Juist de condoleances zijn vaak heel steunend en troostend voor de nabestaanden en dat kon nu opeens niet meer. Ik voelde me vaak zo hulpeloos en gefrustreerd hierover. In plaats daarvan moest er afscheid van elkaar worden genomen op de parkeerplaats van de begraafplaats. Natuurlijk zocht ik naar oplossingen en alternatieven, een tasje to go bijvoorbeeld, een tasje troost voor in de auto op de terugweg, maar het bleef behelpen.
Ook bij de rouwbezoeken was er geen catering mogelijk, dan kwamen mensen bijvoorbeeld helemaal vanuit Friesland op een neer om afscheid te nemen van een overleden familielid en om samen de kist te sluiten, en dan moesten ze zelf een thermoskan met koffie meenemen in de auto. Zo fijn dat dit nu anders kan!
De uitvaartlocaties hebben allemaal uitgewerkt hoe ze de catering gaan aanbieden, dit verschilt per locatie. Soms zijn er aanpassingen gedaan in het assortiment, de wijze van presenteren, de looproutes etc. En ook hier geldt de anderhalve meter.

Overige versoepelingen: samen verzorgen met familie kan weer!

Ieder crematorium had zo zijn eigen maatregelen getroffen. Zo mocht de kist soms niet open in de aula of was het niet mogelijk om de as op te halen etc. Ik merk nu dat het soepeler wordt, ik krijg iedere dag updates over verruimingen en versoepelingen van de maatregelen, waarbij de RIVM-bepalingen uiteraard wel in acht worden genomen. Waar ik zelf in ieder geval heel blij mee ben is dat het nu wel weer mogelijk is (na overleg) om samen met familie hun dierbare te verzorgen.
Heeft u vragen? U mag mij altijd bellen.

Write A Comment