Sta eens stil bij de dood

De dood is niet een onderwerp waar we makkelijk of graag over praten. Toch krijgen we allemaal met de dood te maken. Regelmatig moeten we afscheid nemen van geliefden, familieleden, vrienden, kennissen, collega’s. En uiteindelijk komt de dood ook bij ons. Bij u, bij mij, bij iedereen hier op aarde. Als er iets is dat vaststaat, dan is het wel dat we allemaal dood gaan. Daarmee wordt de dood een onbetwistbaar gegeven, de dood hoort onlosmakelijk bij het leven.Toch blijft de dood een taboe. We denken er liever niet aan, we schuiven het weg. Terwijl het denken of praten over de dood ook kan helpen om de dood meer te gaan zien als iets dat onvermijdelijk is en bij het leven hoort.

De Radboud Universiteit Nijmegen is een project gestart: “Sta jij wel eens stil bij de dood?” Het foto-project wil laten zien hoe er bij de dood wordt stilgestaan en daarmee denken en praten over de dood stimuleren. De onderzoekers knopen met allerlei mensen ergens in Nederland een gesprekje aan over de dood, op straat, op een bankje of in een kroeg. Met mensen zoals u en ik. Op deze manier willen ze het komende jaar allerlei doodquotes verzamelen, verbeelden en delen.

Een quote die ik mooi vind is:

“Mens-zijn”

De dood vergroot het mens-zijn uit.

En wat vindt u van deze?

“Hij zal je als laatste omarmen”

Leer ook van de dood te houden. Hij is je trouwste kompaan, hij gaat wel eens vreemd en dat doet je soms verdriet, zeker als hij dat doet met mensen waarvan jij houdt. Selectief is hij ook niet, mannen, vrouwen, uiteindelijk pakt hij wie hij krijgen kan. Maar hij komt bij je terug, die zekerheid heb je en uiteindelijk zal hij je als enige, als laatste omarmen… op dat moment tenminste, heel even.

Meer quotes vindt u op http://www.staeensstilbijdedood.nl/

6 Comments
Write A Comment