“Laat je niet kisten door de commercie”, een boek van Marieke Henselmans

In het boek “Laat je niet kisten door de commercie” schrijft Marieke Henselmans dat een uitvaart vaak duizenden euro’s goedkoper kan. Mijn vorige blog ging over de kosten waar u mee te maken krijgt bij een uitvaart. Ook heb ik u toen tips gegeven hoe u kunt besparen op uw uitvaart. Nu ga ik in op het boek van Marieke Henselmans.

Henselmans stelt dat volgens verzekeraars een uitvaart tussen de € 8000 en € 10.000 kost en dat dit veel voordeliger kan. In haar boek geeft ze inspirerende voorbeelden hoe je een uitvaart voordeliger kunt maken. Ook heeft ze een handig en praktisch werkboek geschreven waarmee u zelf aan de slag kunt om al vast na te denken over uw eigen uitvaart en waarmee u uw wensen hiervoor vast kunt leggen.

Laat ik beginnen met op te merken dat ik blij ben met het boek van Henselmans. De dood is nog steeds geen onderwerp waar we makkelijk over praten. Veel mensen stellen het nadenken over hun eigen uitvaart uit. Het komt vaak voor dat de uitvaartwensen van een overledene niet bekend zijn bij de familie. Als een dierbare komt te overlijden is dit al zwaar voor de familie en het is mijn ervaring dat als er in de familie niet van te voren gesproken is over de uitvaartwensen, het voor de nabestaanden vaak nog moeilijker wordt om de uitvaart vorm te geven. Want in een emotioneel zware tijd moeten er in korte tijd veel beslissingen worden genomen, waar van te voren nooit over is nagedacht. Het boek van Henselmans stimuleert mensen om na te denken over hun eigen uitvaart en om uitvaartwensen te bespreken met hun familie en vast te leggen. Positieve ontwikkelingen dus!

Ook ik ben er een voorstander van om al voortijdig na te gaan denken over uw uitvaart. U kunt bij mij een handig wensenboekje aanvragen waarmee u eenvoudig uw wensen vast kunt leggen. Ook ben ik altijd bereid om geheel vrijblijvend bij u langs te komen voor een voorgesprek. Ik kan u dan informeren over wat er allemaal mogelijk is, en indien gewenst kan ik uw uitvaartwensen ook voor u vastleggen, met een kostenplaatje erbij. Van de families krijg ik na afloop ook vrijwel altijd te horen dat ze “blij” zijn dat ze het gesprek hebben gehad, het geeft hen een zekere rust om te weten dat hun uitvaart nu goed geregeld is.

Uitvaartverzorger: vriend of vijand?

Marieke Henselmans geeft in haar boek ook een negatief beeld van uitvaartverzorgers. Naar haar mening worden uitvaartverzorgers enkel gedreven door commercie, waarbij ze misbruik maken van de emotioneel labiele situatie van de nabestaanden en zullen proberen om zoveel mogelijk dure spullen te verkopen. Zij heeft het dan wel over de uitvaartverzorgers die bij de grotere ondernemingen werken en die banden hebben met de verzekeringsmaatschappijen. De uitvaartverzorgers van de verzekeraars zijn gewoon verkopers, aldus Marieke, waartegen je je moet wapenen. Belangrijkste tip van Henselmans is om niet gelijk de eerste de beste uitvaartondernemer te kiezen, en eerst de wensen met de familie te bespreken. Zo sta je samen sterk als de uitvaartverzorger er eenmaal is.

Eerlijk gezegd vond ik het best moeilijk om al deze kritiek zo te lezen! Mijn motivatie is juist dat ik families graag wil helpen en ondersteunen in deze moeilijke periode.

Nu klopt het dat bij sommige bedrijven uitvaartverzorgers met targets moeten werken. Of dat ze een bonus krijgen bij een bepaalde omzet. Op deze manier wil ik absoluut niet werken en voor mij was dat ook een van de redenen om voor mezelf te beginnen. Gelukkig schrijft Henselmans in haar boek ook dat er ook goede, eerlijke, bevlogen en hartelijke uitvaartondernemers zijn. En dat de kans op een oprechte dienstverlening bij de eenpitters in elk geval groter is, omdat zij het moeten hebben van mond op mond reclame, waarbij zij zich kunnen onderscheiden door hun dienstbaarheid en het beperken van verdere kosten als de klant daarom vraagt.

Zelf breng ik trouwens vaak, uit eigen beweging, en al in een vroeg stadium, de kosten ter sprake bij families. Ik vind het belangrijk om de wensen van de nabestaanden te realiseren. Maar vaak merk ik dat families geen idee hebben wat de financiële consequenties van hun wensen zijn. Ik adviseer dan, indien nodig, over alternatieven. Ik vind het fijn om families te helpen met het vormgeven van een mooie uitvaart, maar dan wel een uitvaart die voor hen betaalbaar is en past bij het budget.

U hoeft zich niet tegen mij te wapenen. U mag ook de goedkoopste kist kiezen. U heeft hierin een volledig vrije keuze. Ik ben er voor u. Dat beloof ik u.

Mocht u meer willen weten, neemt u dan gerust contact met mij op! Of download gratis mijn wensenboekje (dan bespaart u in ieder geval al € 9,95 op het werkboek van Marieke Henselmans ……).

 

 

 

Write A Comment