Kosten van een uitvaart

Regelmatig krijg ik de vraag “Wat zijn nu eigenlijk de kosten van een uitvaart?” Er is de laatste tijd ook veel publiciteit, en dan meestal niet in positieve zin, over de kosten van uitvaarten. Zo heeft het Plus Magazine laatst alle kosten voor crematies op een rij gezet en ontdekt dat de prijsverschillen tussen de crematoria groot zijn.

De Volkskrant berichtte dat Yarden families na een uitvaart tot wel duizenden euro’s extra laat betalen. En tenslotte is het boek van bespaarkoningin Marieke Henselmans net uitgekomen “Laat je niet kisten door de commercie” waarin ze stelt dat een mooi afscheid vaak duizenden euro’s voordeliger kan.

Ik ga u uitleggen met welke kostenposten u te maken krijgt en geef tips hoe u de uitvaart voordeliger kunt maken.

Marieke Henselmans stelt dat volgens verzekeraars de kosten van een een uitvaart tussen de € 8000 en € 10.000 bedragen en dat dit veel voordeliger kan. Dat ben ik met haar eens! Voor mij is iedere uitvaart uniek, en daarom is de vraag wat een uitvaart nu eigenlijk kost niet eenduidig te beantwoorden. Ik kan me heel goed voorstellen dat u wel inzicht wilt hebben in de kosten van een uitvaart en daarom heb ik op mijn site de prijzen gezet van enkele voorbeelden van uitvaarten. U kunt dan zien dat de allereenvoudigste crematie € 1590 kost en een eenvoudige begrafenis € 3160. Meestal blijkt echter dat families wel iets meer willen dan het allereenvoudigste. De praktijk wijst uit dat de factuur van een crematie bij mij meestal uitkomt tussen de € 4000 en € 5000. Een begrafenis in een particulier graf is meestal rond de € 1000 duurder.

Wat zijn nu de kosten van een uitvaart? Ik leg ze uit en geef tips hoe u kunt besparen op uw crematie of begrafenis.

Kosten voor opbaring en verzorging

Opbaren kan thuis of in een uitvaartcentrum. De tarieven voor opbaring in een uitvaartcentrum lopen enorm uiteen. Als u kiest voor een 24-uurskamer, waarbij u een sleutel krijgt en dag en nacht bij uw dierbare kunt zijn, heeft u te maken met nog hogere kosten. Indien uw dierbare naar een andere locatie moet worden gebracht, bijvoorbeeld vanuit het verzorgingstehuis naar het uitvaartcentrum, dan komen er ook kosten bij voor het overbrengen.

Tip: ik werk samen met Uitvaarthuis de Haan in Amsterdam Noord omdat ik de prijs-kwaliteit verhouding daar bijzonder goed vind. De ruimtes daar zijn warm en sfeervol, de medewerkers vriendelijk en behulpzaam en ook van “mijn” families hoor ik goede verhalen terug over het Uitvaarthuis. Indien u kiest voor een opbaring bij een van de andere Amsterdamse uitvaartcentra, moet u rekening houden met een meerprijs van € 300 tot € 400.

De kosten van een opbaring in het Uitvaarthuis de Haan of van een thuisopbaring zijn vrijwel gelijk.

Kist of lijkwade

Een kist kunt u net zo duur maken als u zelf wilt. Veel mensen denken met een lijkwade voordeliger uit te zijn. Maar bij een lijkwade hoort ook een draagplank waardoor u al met al duurder uit bent dan met een goedkope kist.

Tip: bij mijn inkoop heb ik er speciaal op gelet om een aantal goedkopere kisten in te kopen, die zowel betaalbaar als mooi zijn. Het gaat dan om eko-kisten met een mooie en natuurlijk uitziende look. Ook kan ik een mooie en betaalbare kist leveren van licht populierenhout.

Rouwkaarten

Sinds kort werk ik samen met Dag Lief. Op de site staat een prijscalculator waarmee u eenvoudig de prijzen kunt berekenen. Voor 50 kaarten bent u ongeveer € 190 kwijt, inclusief verzendkosten, enveloppen, rouwzegels en rouwverzendset.

Tip: we kunnen natuurlijk ook samen een rouwkaart maken, die u vervolgens zelf digitaal verspreidt. U hebt dan geen kosten voor rouwdrukwerk.

Rouwbezoek

De prijs voor een rouwbezoek kan verschillen per uitvaartcentrum, maar de verschillen zijn niet groot. Reken op ongeveer € 125. Soms komen de prijzen van de consumpties van bijvoorbeeld een kopje koffie daar nog bij.

Tip: indien uw dierbare thuis is opgebaard, kunt u het rouwbezoek zelf verzorgen. Mocht u de bezoekers iets te drinken en/of eten willen aanbieden, dan kunt u hiervoor zelf de boodschappen doen, waardoor u de kosten van een uitvaart in de hand houdt.

Rouwvervoer

Op de dag van de uitvaart moet de overledene meestal nog naar de afscheidslocatie worden gebracht. Er is van alles mogelijk: een uitvaartbus, motor met zijspan, koets etc. Meestal wordt gebruik gemaakt van een rouwwagen. Inclusief chauffeur kost dit € 190.

Tip: veel mensen weten niet dat het toegestaan is om uw dierbare zelf te vervoeren. U moet hiervoor natuurlijk wel een geschikt vervoermiddel hebben, een kist is vaker groter dan de meeste mensen denken. Laatst had ik een uitvaart waarbij de familie zelf de overledene met zijn eigen Volkswagenbus naar het crematorium heeft gebracht.

Tip: volgauto’s kunnen in de papieren lopen. Een volgwagen voor 2 uur kost € 190. Als u wilt dat de volgwagen u ook weer thuis afzet, bent u vaak nog meer kwijt, omdat u in dat geval de volgwagen meestal langer nodig heeft dan 2 uur. Een taxi kan dan voordeliger zijn.

Afscheidsbijeenkomst

De kosten voor de locatie van de afscheidsbijeenkomst kunnen enorm uiteen lopen. Een en ander is na te slaan op plusonline.nl. Uit dit overzicht wordt ook duidelijk dat de locaties in Amsterdam en omgeving best kostbaar zijn. Bij Zorgvlied kost 45 minuten aula en 1 uur koffiekamer € 800. Het is ook goed om te weten dat als u veel belangstellenden verwacht,  45 minuten aula wellicht aan de krappe kant is. Indien de plechtigheid uitloopt, kunt u een aanzienlijke boete krijgen.

Tip: u bent niet verplicht om de afscheidsbijeenkomst in de aula van het crematorium te houden. Het kan mooier, persoonlijker en goedkoper zijn om de afscheidsbijeenkomst op een alternatieve locatie te houden. Ik adviseer u graag over de mogelijkheden!

Crematie of begrafenis

Meestal is cremeren een stuk voordeliger dan begraven. De kosten voor het cremeren verschillen per crematorium. U vindt ze in het artikel van plusonline.nl. De kosten voor begraven variëren ook enorm en zijn van veel factoren afhankelijk, zoals welke begraafplaats, welke grafsoort, duur van de grafrechten, etc. Ik vertel u er graag mee over.

Tip: sommige crematoria hanteren een goedkoop tarief voor het enkel en alleen cremeren. In dat geval houdt u de afscheidsbijeenkomst op een andere locatie. Na afloop van de dienst kan er op een respectvolle manier afscheid van uw dierbare worden genomen door bijvoorbeeld een erehaag te formeren, waarna hij/zij met een rouwwagen naar het crematorium wordt gereden. Ik merk vaak dat als ik dit voorstel, nabestaanden hier in eerste instantie aan moeten wennen, maar dat zij dit achteraf als prettig hebben ervaren. In ieder geval kunt u zo aanzienlijk besparen op de kosten van een uitvaart!

Tip: indien u kiest voor een algemeen graf bent u een stuk voordeliger uit dan bij een particulier graf. Vaak zijn de kosten voor een algemeen graf min of meer gelijk aan die van een crematie.

Mocht u meer willen weten, neemt u dan gerust contact met mij op. Ik kan dan precies aangeven wat de kosten van een uitvaart naar uw wensen zijn. Indien gewenst kan ik u ook suggesties geven hoe u de uitvaart goedkoper kunt maken.

In mijn volgende blog zal ik nader ingaan op het boek van Marieke Henselmans.

SaveSave

3 Comments
Write A Comment