Een uitvaart in de corona-crisis

Het corona virus grijpt snel om ons heen en heeft helaas ook grote consequenties voor de wijze waarop een uitvaart wordt vormgegeven. Het zal de komende periode veel creativiteit en flexibiliteit vragen om iedere overledene een waardig afscheid te geven. In deze blog vertel ik u graag wat er nog wel (en wat er niet meer) mogelijk is.

Welke maatregelen gelden er met betrekking tot de afscheidsbijeenkomst?

Een verregaande maatregel is dat er bij uitvaarten nog maar 30 personen aanwezig mogen zijn, waarbij er uiteraard 1 ½ meter afstand van elkaar moet worden gehouden. Alle uitvaartlocaties in Amsterdam en omgeving hanteren deze regel strikt en hebben hun aula’s zodanig ingericht dat er op 1 ½ meter afstand van elkaar wordt gezeten.

Een condoleance achteraf, na afloop van de bijeenkomst, is ook niet meer mogelijk. Koffiekamers worden gezien als een horecagelegenheid.

Ik realiseer me heel goed hoe moeilijk dit is voor nabestaanden. In droevige omstandigheden heb je behoefte aan steun en troost. Daarnaast is het troostend om met elkaar herinneringen op te halen aan uw dierbare en om uw dierbare voor de laatste keer te eren, zodat u zo op een respectvolle manier afscheid van hem of haar kunt nemen. En dit moet opeens helemaal anders!

Wat is er wel mogelijk voor de afscheidsbijeenkomst?

  • Livestreamen is mogelijk: u neemt afscheid van uw dierbare in kleine kring waarbij anderen de mogelijkheid hebben om dit live te volgen.
  • Een afscheidsfotograaf maakt een foto- of videoreportage van de bijeenkomst, zodat anderen en u zelf later de bijeenkomst kunnen bekijken.
  • Het uitvaartcentrum kan altijd een dvd- of audio opname van de bijeenkomst maken.
  • U vraagt uw vrienden, familieleden en kennissen om op een kaart een steunbetuiging of een herinnering aan uw dierbare op te schrijven en deze naar u toe te sturen.
  • U vraagt of men ten tijde van de afscheidsdienst een kaarsje voor uw dierbare wilt branden.
  • We vragen belangstellenden om een erehaag te maken, bijvoorbeeld als de rouwwagen vertrekt van het woonhuis of vanuit het uitvaartcentrum. Of we maken een erehaag bij aankomst van het crematorium of de begraafplaats. Ook een rouwstoet op de begraafplaats is nog mogelijk. Bij Zorgvlied is er altijd een zogenaamde crematoriongang waarbij we uw dierbare op een rijdende baar te voet naar het crematorion begeleiden, ook dit is nog steeds toegestaan (max. 30 personen). Bij dit alles geldt uiteraard dat er 1 ½ meter afstand van elkaar moet worden gehouden.
  • Met een uitvaartbus rijden we met uw dierbare langs plaatsen die voor hem of haar bijzonder waren: het geboortehuis, de trouwlocatie, het favoriete restaurantje etc. We kunnen belangstellenden vragen op bepaalde plekken een erehaag te maken. In de bus luisteren we naar muziek en speeches. Alle uitvaartbussen hanteren de richtlijn van 1 ½ meter afstand.
  • U neemt afscheid in kleine kring en zet op de rouwkaart dat er later nog een herdenkingsbijeenkomst zal plaatsvinden, bijvoorbeeld op de geboortedag van uw dierbare. Of dat er later een speciale ceremonie komt bij het verstrooien van de as of bij het plaatsen van de gedenksteen.
  • In plaats van dankkaarten stuurt u na afloop van de bijeenkomst alle belangstellenden een herinneringsboekje van uw dierbare, met foto’s, speeches, favoriete uitspraken, etc., zodat anderen uw dierbare blijven herinneren. Of we maken online een herinneringspagina aan.

Het gaat hier om enkele suggesties. Ik vertel u graag wat er nog meer mogelijk is.

Verzorging en opbaring

Uw dierbare wordt nog steeds netjes verzorgd, gekleed en in de kist gelegd. Dit kan zowel thuis gebeuren als in het uitvaartcentrum. Helaas is het niet meer toegestaan dat u aanwezig bent bij het verzorgen of hierbij helpt. Ook zullen de verzorgers meer beschermende kleding dragen dan normaal.

Een thuisopbaring kan gelukkig nog wel, zowel in bed, als in de kist. Ook thanatopraxie is nog toegestaan (thanatopraxie is een lichte balseming waarbij het lichaam tijdelijk wordt geconserveerd. Koeling is niet meer nodig, waardoor het lichaam minder koud en stijf aanvoelt. Bovendien blijft de overledene er tot aan de uitvaart natuurlijker uitzien.).

Ook indien uw dierbare is overleden ten gevolge van het corona virus, komen mijn verzorgers langs om hem of haar op te halen. Een thuisopbaring of thanatopraxie is dan niet meer mogelijk.

Bezoek aan huis

Onder normale omstandigheden kom ik net zo vaak bij u thuis als wenselijk en nodig is. Door de corono crisis ben ik nu gedwongen om deze bezoeken zoveel als mogelijk te beperken. Ik zal u vragen welke manier van communiceren u prettig vindt: bellen, skypen etc. In de praktijk is gebleken dat ik u ook op afstand kan helpen met het regelen van een mooie uitvaart.

Condoleren

We zijn gewend om bij het condoleren een hand te geven, een knuffel of een omhelzing. Hiervoor hebben we nieuwe rituelen ontwikkeld: u kunt uw hand op uw hart leggen om zo uw medeleven kenbaar te maken. Zelf vind ik het ook mooi om de namasté buiging te maken. Daarnaast kan ik voor u een online condoleanceregister openen.

Het is voor ons allemaal een onvoorstelbaar moeilijke tijd. Mijn motto is: “Uw steun voor een mooi afscheid”. Ondanks de beperkingen die er nu zijn, wil ik u nog steeds en met een volledige inzet steunen om zo liefdevol als mogelijk is afscheid te nemen van uw dierbare. Mocht u nog vragen hebben: bel of mail mij gerust. Meer info vindt u op de site van de branchevereniging BGNU of bij het RIVM.

Write A Comment