In deze blog vertel ik u wat de mogelijkheden zijn voor duurzame grafbedekking. Al eerder heb ik blogs geschreven over een duurzame uitvaart en een duurzame crematie. Omdat ik ook verschillende vragen heb gekregen over duurzame grafbedekking, schrijf ik er in deze blog graag meer over.
Bij een nieuw graf kiest de familie meestal voor een nieuwe hardstenen grafsteen. In vrijwel alle gevallen worden de stenen tegenwoordig uit China of India geïmporteerd. Duurzaam is dit allerminst: het winnen van de stenen kost veel energie, evenals het transport van het materiaal naar Nederland (CO2 uitstoot!). Daarnaast is het winnen van de stenen een aanslag op de biodiversiteit in die landen. Om over de arbeidsomstandigheden (kinderarbeid) nog maar niet te spreken.
Gerecyclede grafstenen
Gelukkig zijn er alternatieven die een stuk duurzamer zijn: er zijn tegenwoordig een heel aantal steenhouwers in Nederland die grafstenen recyclen.
Zodra de termijn van grafrecht is verlopen, krijgt de rechthebbende van het graf bericht van de beheerder van de begraafplaats of hij/zij de termijn van grafrecht willen verlengen en zo niet, wat er met de steen moet gebeuren. Indien de familie besluit om afstand te doen van de grafsteen, kan deze door de steenhouwer kosteloos worden opgehaald. Vervolgens wordt de steen schoongemaakt en geschuurd en gepolijst. Zodra een andere familie besluit om deze gerecyclede steen te kopen, wordt deze helemaal gepersonaliseerd naar de wensen van de familie. Ik vind ze zelf erg mooi en bijzonder!
Indien u kiest voor een gerecyclede steen, kiest u voor het milieu en kunt u bovendien een steen uitzoeken die helemaal naar uw wensen wordt gemaakt. Het recyclen van de steen kost een flink aantal arbeidsuren, houd er daarom rekening mee dat een duurzame steen niet gelijk betekent dat u hierdoor ook goedkoper uit bent.
Meer informatie vindt u op https://circlestone.nl/. Begraafplaatsen en steenhouwers die meedoen aan de recycling van grafstenen vindt u op https://circlestone.nl/vind-een-circlestone/
Duurzame alternatieven voor een gerecyclede grafsteen
U kunt ook kiezen voor een zwerfkei van Nederlandse bodem of voor een (klein) gedenkteken van hout, zoals een boomschijf, een houten kruis of een versteend stuk hout. Denk ook aan de combinatie met grafbeplanting, bijvoorbeeld met sedumplanten. Let er wel op dat iedere begraafplaats zo zijn eigen bepalingen heeft wat wel en niet is toegestaan.
Mocht u nog vragen hebben: bel of mail mij gerust, ik beantwoord ze graag. Zo werken we samen aan een duurzame samenleving.
Leverancier van gedenktekens van gerecycled glas, versteend hout en schelpen. Zou graag een met u om de tafel zitten voor overleg over een eventuele samenwerking. Mijn winkel is gevestigd in Uithoorn.
Met vriendelijke groet,
Jan-Paul van Wingerden
Omega gedenktekens
Beste Jan-Paul van Wingerden, dat is prima, u bent altijd welkom voor een kop koffie hier. Vriendelijke groet, Ellen Somsen