Crematie

De crematie van een overledene is In Nederland alleen toegestaan in een crematorium. Bij sommige crematoria is het mogelijk om na afloop van de plechtigheid de kist te laten dalen. Ook is het meestal mogelijk om uw dierbare te begeleiden naar de ovenruimte.

U bent niet verplicht om in het crematorium een afscheidsbijeenkomst te houden. U kunt deze ook elders houden, bijvoorbeeld op een plek die dierbaar was voor de overledene. Na afloop van de bijeenkomst wordt uw dierbare naar het crematorium gebracht waar de crematie zal plaatsvinden.

Bekijk meer informatie over bijzondere locaties

Ieder crematorium is wettelijk verplicht om de as minimaal een maand na de crematie te bewaren. In deze maand krijgt u bericht van het crematorium met de vraag wat u met de as zou willen doen. Deze keuze wordt ook wel asbestemming genoemd. Mocht u nog geen keus kunnen maken, dan is het mogelijk om de as langer te bewaren in het crematorium.

Er zijn talloze mogelijkheden voor de asbestemming.

waterurn
As meenemen naar huis

U kunt de as ophalen in het crematorium en deze in een asbus meenemen naar huis. U kunt de as dan zelf bewaren in een sierurn, of verwerken in sieraden. Sierurnen worden gemaakt in allerlei vormen en materiaalsoorten, kijk voor inspiratie eens op https://www.goedkopeurnkopen.nl/. Ook is het mogelijk de as in uw tuin te bewaren in een sierurn. Een mooi voorbeeld hiervan is de waterurn.
Er is zelfs een Bio Urn, een biologisch afbreekbare urn die speciaal ontworpen is om uit de as van uw dierbare een boom, struik of plant te laten groeien. De as groeit uit tot een herinneringsboom, een tastbare herinnering aan uw geliefde. LEES VERDER

As verstrooien

Op crematoria en grotere begraafplaatsen zijn speciale velden ingericht voor de verstrooiing van de as. Ook bieden veel crematoria de mogelijkheid om de as op zee te laten verstrooien.

U kunt ook zelf de as ook verstrooien, in uw tuin of op een ander dierbaar plekje (met toestemming van de eigenaar). Of u verstrooit de as zelf vanaf een schip uit over zee. Het is zelfs mogelijk om de as met een heliumballon te verstrooien of met een vuurpijl boven zee. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik vertel u er graag meer over.

As bijzetten

Ook hiervoor zijn er talrijke mogelijkheden. De as kan worden bijgezet op een aparte plaats van een begraafplaats of crematorium, bijvoorbeeld in een columbarium (urnenmuur), urnentuin of urnenkelder. Op begraafplaatsen kan een urn vaak worden bijgezet op of in een particulier graf, dit is ook mogelijk op sommige natuurbegraafplaatsen. Tot slot hebben alle begraafplaatsen in Amsterdam urnengraven.

Crematie in Amsterdam en omgeving

Voor een crematie in Amsterdam en omgeving kunt u terecht in de volgende crematoria:

De Nieuwe Ooster

Het park is in 1892 ontworpen door tuinarchitect Springer en thans in het bezit van de rijksmonumentale status. Op het park vindt u ook het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. Het aulagebouw heeft sinds 2013 een nieuwe aanbouw met crematorium. Vanuit de aula kan de kist met de overledene als afsluiting van de plechtigheid op indrukwekkende wijze omhoog gaan. Een uniek ritueel dat veel nabestaanden als zeer bijzonder ervaren.

De Nieuwe Ooster beschikt over unieke urnentuinen. Op de prachtige lange vijver drijven goudkleurige urnen tussen de witte waterlelies. De imposante urnenmuur is internationaal onderscheiden met diverse prijzen. Een bijzonder vormgegeven urn op een speciale sokkel? Een simpele steen in het magnoliabos? Verstrooien in het ecologisch onderhouden natuurgebied aan de rand van het gedenkpark? Het is allemaal mogelijk. Ook kan (een deel van) de as worden bewaard in een sieraad of verwerkt in een glasobject. Al dan niet speciaal voor u ontworpen.

De chirurgische metalen en edelmetalen die in sommige gevallen na het crematieproces overblijven komen ten goede aan het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Dit fonds verzamelt de metalen en laat ze recyclen. De opbrengst wordt ter beschikking gesteld aan goede doelen zoals de Hartstichting, het Koningin Wilhelmina Fonds (kankerbestrijding), Ronald McDonaldhuizen en het Aids fonds.

Bezoek de website van De Nieuwe Ooster >>

Crematie op de Nieuwe Ooster

Urnenvijver van de Nieuwe Ooster met gouden ‘zwevende’ urnen

De Nieuwe Noorder               

Met ingang van 2013 beschikt De Nieuwe Noorder over een eigen crematorium. Het crematorium ligt bij de begraafplaats van De Nieuwe Noorder aan het Noordhollandsch kanaal waardoor een uitvaart over water mogelijk is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de asbestemming. De Nieuwe Noorder heeft ook een biologische urn die gemaakt is van maïs en graan en die in de grond volledig afbreekbaar is. De urn vergaat en de as wordt opgenomen in de grond.

Bezoek de website van De Nieuwe Noorder >>

Crematie bij de Nieuwe Noorder

Urnengraven De Nieuwe Noorder Amsterdam

Westgaarde

Het crematorium ligt aan de Ookmeerweg in Amsterdam West en maakt onderdeel uit van Herdenkingspark Westgaarde. In de aula is een vleugel aanwezig. Speciaal voor kleine gezelschappen is een familie-aula beschikbaar, voor een klein en intiem afscheid, waar u ‘gewoon onder elkaar ‘kunt zijn. Er zijn meerdere mogelijkheden voor de asbestemming. Ook kunt u een gedenkplaatje op het Tulpmonument aanschaffen.

Lees meer over Begraafplaats Westgaarde

Crematorium Westgaarde Amsterdam

Crematorium Westgaarde Amsterdam

Zorgvlied

Zorgvlied ligt aan de Amsteldijk (op Amsterdams grondgebied), maar is eigendom van de gemeente Amstelveen. Een uitvaart per boot behoort tot de mogelijkheden.

Sinds 2016 heeft Zorgvlied een crematorion. Het crematorion behelst alleen een technische ruimte waarin de crematieoven staat. Door de naar boven gerichte vormgeving wordt het gevoel van een opgaande reis versterkt. Bovendien zorgt het gekozen materiaal voor een verrassend zachte uitstraling. Bij het bijzondere ontwerp is uitgegaan van de behoefte om de overledene tot het laatste moment te begeleiden. Met het concept van een crematorion krijgt een crematie op Zorgvlied een eigentijds, individueel en persoonlijk karakter.

Naast de aula kent Zorgvlied ’t Chalet, een sfeervolle en intieme ruimte, geschikt voor opbaringen, rouwbezoek en kleine afscheidsbijeenkomsten.

Bezoek de website van Zorgvlied >>

Crematorion Zorgvlied Amsterdam

Crematorion Zorgvlied Amsterdam

24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden 06 28 620 820Contact

Mijn blog

Een Kijkje In De Wereld Van De Uitvaartzorg

herdenkingsbijeenkomst badhoevedorp
04 okt

‘Ik zal je nooit vergeten’

Op 3 november organiseert Memento in het dorpshuis van Badhoevedorp een herdenkingsbijeenkomst voor Badhoevedorpers en omwonenden van[..]
Lees verder
uitvaartwensen vastleggen
17 jul

Voorgesprek: om uw uitvaartwensen vast te leggen

“Bedankt, het was fijn dat u er was!” Deze kaart kreeg ik van een mevrouw met wie[..]
Lees verder
Westgaarde Amsterdam
17 jan

Westgaarde vernieuwt zich!

Herdenkingspark Westgaarde, gelegen aan de Ookmeerweg in Amsterdam, is voor veel inwoners van Amsterdam West een bekend[..]
Lees verder