Crematie

De crematie van een overledene is In Nederland alleen toegestaan in een crematorium. Bij sommige crematoria is het mogelijk om na afloop van de plechtigheid de kist te laten dalen. Ook is het meestal mogelijk om uw dierbare te begeleiden naar de ovenruimte.

U bent niet verplicht om in het crematorium een afscheidsbijeenkomst te houden. U kunt deze ook elders houden, bijvoorbeeld op een plek die dierbaar was voor de overledene. Na afloop van de bijeenkomst wordt uw dierbare naar het crematorium gebracht waar de crematie zal plaatsvinden.

Bekijk meer informatie over bijzondere locaties

Ieder crematorium is wettelijk verplicht om de as minimaal een maand na de crematie te bewaren. In deze maand krijgt u bericht van het crematorium met de vraag wat u met de as zou willen doen. Deze keuze wordt ook wel asbestemming genoemd. Mocht u nog geen keus kunnen maken, dan is het mogelijk om de as langer te bewaren in het crematorium.

Er zijn talloze mogelijkheden voor de asbestemming.

waterurn
As meenemen naar huis

U kunt de as ophalen in het crematorium en deze in een asbus meenemen naar huis. U kunt de as dan zelf bewaren in een sierurn, of verwerken in sieraden. Sierurnen worden gemaakt in allerlei vormen en materiaalsoorten, kijk voor inspiratie eens op https://www.goedkopeurnkopen.nl/. Ook is het mogelijk de as in uw tuin te bewaren in een sierurn. Een mooi voorbeeld hiervan is de waterurn.
Er is zelfs een Bio Urn, een biologisch afbreekbare urn die speciaal ontworpen is om uit de as van uw dierbare een boom, struik of plant te laten groeien. De as groeit uit tot een herinneringsboom, een tastbare herinnering aan uw geliefde.

As verstrooien

Op crematoria en grotere begraafplaatsen zijn speciale velden ingericht voor de verstrooiing van de as. Ook bieden veel crematoria de mogelijkheid om de as op zee te laten verstrooien.

U kunt ook zelf de as ook verstrooien, in uw tuin of op een ander dierbaar plekje (met toestemming van de eigenaar). Of u verstrooit de as zelf vanaf een schip uit over zee. Het is zelfs mogelijk om de as met een heliumballon te verstrooien of met een vuurpijl boven zee. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik vertel u er graag meer over.

As bijzetten

Ook hiervoor zijn er talrijke mogelijkheden. De as kan worden bijgezet op een aparte plaats van een begraafplaats of crematorium, bijvoorbeeld in een columbarium (urnenmuur), urnentuin of urnenkelder. Op begraafplaatsen kan een urn vaak worden bijgezet op of in een particulier graf, dit is ook mogelijk op sommige natuurbegraafplaatsen. Tot slot hebben alle begraafplaatsen in Amsterdam urnengraven.

Crematie in Amsterdam

Een overzicht van alle crematoria in Amsterdam vindt u hier:

24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden 06 83 634 128Contact

Mijn blog

Een Kijkje In De Wereld Van De Uitvaartzorg

Werk als uitvaartverzorger
25 jan

Hoe mijn werk als uitvaartverzorger mijn houding tot de dood veranderde

Mijn werk gaat over de dood. De dood is niet iets waar de meesten van ons zich[..]
Lees verder
coronamaatregelen voor uitvaarten
18 feb

Coronamaatregelen voor uitvaarten vanaf 18 en 25 februari

De coronamaatregelen voor uitvaarten veranderen met ingang van 18 en 25 februari. In deze blog leg ik[..]
Lees verder
coronamaatregelen voor uitvaarten
25 jan

Update persconferentie 25 januari over de coronamaatregelen voor uitvaarten

De persconferentie van 25 januari laat een verdergaande versoepeling zien: de samenleving wordt verder geopend. In deze[..]
Lees verder