Begrafenis

In Nederland vindt een begrafenis plaats in een particulier of in een algemeen graf. Voor alle graven geldt dat er een grafrust is van 10 jaar.

Particulier graf

Bij een particulier graf bepaalt u als rechthebbende wie er in dat graf mag worden begraven. De termijn van uitgifte verschilt per begraafplaats, deze moet minimaal 10 jaar bedragen, maar vaak is een uitgifte van 15 of 20 jaar ook mogelijk. Na verloop van de uitgiftetermijn is het vaak mogelijk om het grafrecht voor een bepaalde periode te verlengen. Een enkele begraafplaats, bijvoorbeeld natuurbegraafplaatsen, hebben eeuwigdurend grafrecht.

Op veel begraafplaatsen mag u zelf de plek van het graf uitzoeken. In een zandgraf worden over het algemeen twee tot drie personen begraven. Vaak zijn er verschillende graven mogelijk, het aanbod verschilt per begraafplaats.

Kosten waarmee u bij een begrafenis rekening moet houden zijn: grafrechten (huur of koop van het graf), begrafeniskosten, onderhoudskosten, kosten voor een grafmonument en tenslotte kosten voor een vergunning voor het plaatsen of verwijderen van het monument. Sommige begraafplaatsen stellen eisen aan de materiaalsoort of de grootte van het monument.

Algemeen graf

Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats wie er in het graf wordt begraven. Uw dierbare komt dus bij onbekenden in het graf te liggen. Ook kunt u meestal niet zelf de plek van het graf uitzoeken. De ruimte voor een grafmonument is beperkt en meestal aan strikte regels gebonden.

Tien jaar nadat de laatste overledene in het graf is begraven, mag de begraafplaats het graf ruimen. U krijgt bericht hiervan van de begraafplaats. Eventueel kunt u een particulier graf aanschaffen om daar de stoffelijke resten van de overledene te laten herbegraven.

Begrafenis in Amsterdam en omgeving

In Nederland mag uitsluitend op een begraafplaats begraven worden. U kunt voor een begrafenis in Amsterdam en omgeving terecht op de volgende begraafplaatsen:

R.-K. Begraafplaats Buitenveldert

De oudste begraafplaats van Amsterdam en gelegen tussen de zuidelijke ringweg van Amsterdam en de Amstelveenseweg. Op de begraafplaats heerst – ondanks haar ligging in de nabijheid van het centrum van de stad – een weldadige rust. De begraafplaats heeft een kapel en een condoleance ruimte, die bijzonder warm, ‘rijk’ en toch huiselijk is ingericht. De condoleanceruimte is ook geschikt voor het houden van een uitvaartdienst.

Bezoek de website van Begraafplaats Buitenveldert >>

Begrafenis bij begraafplaats Buitenveldert

Condoleanceruimte van R.-K. Begraafplaats Buitenveldert

De R.K. Begraafplaats St. Pancratius

Deze kleine en idyllische begraafplaats ligt in Sloten, naast de St. Pancratius kerk, waar ook een (niet kerkelijke) afscheidsbijeenkomst kan worden gehouden. Iedereen kan hier begraven worden. De begraafplaats ligt ideaal voor bewoners van Badhoevedorp die hun dierbare in hun naaste omgeving willen begraven. Er zijn algemene graven, particuliere graven en urnen graven.

Bezoek de website van Begraafplaats St. Pancratius >>

Begrafenis in Amsterdam Sloten

De R.K. Begraafplaats St. Pancratius Amsterdam Sloten

De Nieuwe Ooster

Wellicht de bekendste begraafplaats van Amsterdam. In 1892 ontworpen door tuinarchitect Springer en thans in het bezit van de rijksmonumentale status. Het park kent een grote verscheidenheid aan planten en bloemen en er is een arboretum met een bijzondere collecte naald- en loofbomen. Op het park vindt u ook het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover.

Bij een algemeen graf koopt u bij de Nieuwe Ooster het recht op een plekje in een gedeeld (kelder)graf. Deze plek heeft een speciaal monument en is te bezoeken als gedenkplek.

Bijzonder aan de aula is dat de kist met de overledene als afsluiting van de plechtigheid op indrukwekkende wijze omhoog kan gaan. Een uniek ritueel dat veel nabestaanden als zeer bijzonder ervaren. Bij een begrafenis wordt de overledene na afloop van de plechtigheid over de Laan naar de Hemel naar de laatste rustplaats gebracht.

Bezoek de website van De Nieuwe Ooster >>

Begrafenis Nieuwe Ooster Amsterdam

Graven op de begraafplaats Nieuwe Ooster Amsterdam

De Nieuwe Noorder

Deze begraafplaats is, net zoals de Nieuw Ooster, een van de twee gemeentelijke begraafplaatsen van Amsterdam. De begraafplaats ligt aan het Noordhollandsch kanaal waardoor een uitvaart over water mogelijk is. Naast de algemene graven en de reguliere particulier graven zijn er nog twee soorten particulier graven: keldergraven en bovengrondse graven. Een grafkelder is een graf met een betonnen binnenwand, de overledenen wordt niet in de aarde begraven, maar in een ruimte onder de grond. De bovengrondse graven (zoals dat in mediterrane en Zuid-Amerikaanse landen bestaat) op de Nieuwe Noorder zijn uniek voor Amsterdam.

Bezoek de website van De Nieuwe Noorder >>

begrafenis Nieuwe Noorder

Bovengrondse graven op de Nieuwe Noorder Amsterdam

Begraafplaats Westgaarde

De begraafplaats ligt aan de Ookmeerweg in Amsterdam West en maakt onderdeel uit van Herdenkingspark Westgaarde. De begraafplaats is ruim opgezet. De diverse grafvelden met graven, urnengraven en urnenmuren (buitencolumbaria) zijn met natuurlijke afscheidingen zodanig ingericht dat ieder veld een eigen karakter en sfeer heeft. Een aantal velden is bestemd voor specifieke groepen, bijvoorbeeld voor een begrafenis vanuit de islamitische of Chinese gemeenschap. Daarnaast is er een nieuwe begraafplaats voor jongeren bijgekomen. Alle grafvelden kunt u tot dichtbij met de auto bereiken.

Lees meer over Begraafplaats Westgaarde >>

Begrafenis Westgaarde

Grafveld op Herdenkingspark Westgaarde Amsterdam

Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied is een van de bekendste begraafplaatsen in Nederland. Die bekendheid heeft de begraafplaats mede te danken aan het grote aantal bekende Nederlanders dat er is begraven. De begraafplaats ligt aan de Amsteldijk (op Amsterdams grondgebied), maar is eigendom van de gemeente Amstelveen. Een uitvaart per boot behoort tot de mogelijkheden. Zorgvlied kent 25 ‘sfeerwijken’ (grafvakken met een eigen thema, bijvoorbeeld ecologisch begraven). Uniek is ’t Lalibellum: een stijlvol grafkeldercomplex voor een begrafenis in een algemeen graf met een ‘eeuwige’ herdenkingsplek.

Naast de aula kent Zorgvlied ’t Chalet, een sfeervolle en intieme ruimte, geschikt voor opbaringen, rouwbezoek en kleine afscheidsbijeenkomsten.

Bezoek de website van Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied

Begraafplaats St. Barbara

De begraafplaats ligt aan de Spaardammerdijk en vormt samen met het Westerpark een groene enclave in het westelijk havengebied van Amsterdam. St. Barbara beschikt over een fraaie kapel voor een afscheidsdienst. In de kapel bevindt zich ook een ontvangstkamer voor een condoleance na afloop van de plechtigheid.

Bezoek de website van Begraafplaats St. Barbara >>

Begrafenis op St. Barbara

Kapel van Begraafplaats St. Barbara Amsterdam

Begraafplaats Vredenhof

Deze begraafplaats ligt in Amsterdam in stadsdeel West bij de Haarlemmerweg. Vredenhof is een historische en intieme stads-begraafplaats, zorgvuldig ingericht met vele soorten bomen en beplanting, oude graven en karakteristieke bankjes. Voor belangstellenden is er in afwachting van een teraardebestelling een wachtruimte beschikbaar. De aula van Vredenhof kan beperkt worden gebruikt voor uitvaartdiensten.

Bezoek de website van Begraafplaats Vredenhof >>

Begrafenis op Vredenhof Amsterdam

Graven op Begraafplaats Vredenhof Amsterdam

24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden 06 28 620 820Contact

Mijn blog

Een Kijkje In De Wereld Van De Uitvaartzorg

herdenkingsbijeenkomst badhoevedorp
04 okt

‘Ik zal je nooit vergeten’

Op 3 november organiseert Memento in het dorpshuis van Badhoevedorp een herdenkingsbijeenkomst voor Badhoevedorpers en omwonenden van[..]
Lees verder
uitvaartwensen vastleggen
17 jul

Voorgesprek: om uw uitvaartwensen vast te leggen

“Bedankt, het was fijn dat u er was!” Deze kaart kreeg ik van een mevrouw met wie[..]
Lees verder
Westgaarde Amsterdam
17 jan

Westgaarde vernieuwt zich!

Herdenkingspark Westgaarde, gelegen aan de Ookmeerweg in Amsterdam, is voor veel inwoners van Amsterdam West een bekend[..]
Lees verder