Begrafenis

Een begrafenis in Nederland is altijd in een particulier of in een algemeen graf. Voor alle graven geldt dat er een grafrust is van 10 jaar.

Particulier graf

Bij een particulier graf bepaalt u als rechthebbende wie er in dat graf mag worden begraven. De termijn van uitgifte verschilt per begraafplaats, deze moet minimaal 10 jaar bedragen, maar vaak is een uitgifte van 15 of 20 jaar ook mogelijk. Na verloop van de uitgiftetermijn is het vaak mogelijk om het grafrecht voor een bepaalde periode te verlengen. Een enkele begraafplaats, bijvoorbeeld natuurbegraafplaatsen, hebben eeuwigdurend grafrecht.

Op veel begraafplaatsen mag u zelf de plek van het graf uitzoeken. In een zandgraf worden over het algemeen twee tot drie personen begraven. Vaak zijn er verschillende graven mogelijk, het aanbod verschilt per begraafplaats.

Kosten waarmee u bij een begrafenis rekening moet houden zijn: grafrechten (huur of koop van het graf), begrafeniskosten, onderhoudskosten, kosten voor een grafmonument en tenslotte kosten voor een vergunning voor het plaatsen of verwijderen van het monument. Sommige begraafplaatsen stellen eisen aan de materiaalsoort of de grootte van het monument.

Algemeen graf

Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats wie er in het graf wordt begraven. Uw dierbare komt dus bij onbekenden in het graf te liggen. Ook kunt u meestal niet zelf de plek van het graf uitzoeken. De ruimte voor een grafmonument is beperkt en meestal aan strikte regels gebonden.

Tien jaar nadat de laatste overledene in het graf is begraven, mag de begraafplaats het graf ruimen. U krijgt bericht hiervan van de begraafplaats. Eventueel kunt u een particulier graf aanschaffen om daar de stoffelijke resten van de overledene te laten herbegraven.

Begrafenis in Amsterdam

In Nederland mag uitsluitend op een begraafplaats begraven worden. Een overzicht van alle begraafplaatsen in Amsterdam vindt u hier:

24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden 06 28 620 820Contact

Mijn blog

Een Kijkje In De Wereld Van De Uitvaartzorg

coronamaatregelen voor uitvaarten
17 nov

Vanaf 13 november nieuwe coronamaatregelen voor uitvaarten

Vanaf 13 november gelden er helaas nieuwe coronamaatregelen voor uitvaarten. In deze blog vertel ik wat de[..]
Lees verder
coronamaatregelen voor uitvaarten
07 okt

Vanaf 25 september geen coronamaatregelen voor uitvaarten!

Eindelijk is het zover: per 25 september gelden geen coronamaatregelen meer voor uitvaarten en vervalt de verplichting[..]
Lees verder
coronamaatregelen voor uitvaarten
26 jun

Nieuwe update uitvaart en de corona-crisis

Eindelijk zijn ze er, vergaande versoepelingen in verband met het corona virus, wat hebben we hiernaar uit[..]
Lees verder