Het afscheid van Gert de Boer

‘Een en al Gert’

Op 23 april stond in het Parool een In Memoriam over Gert de Boer “godfather van cultureel divers nederland”. Op 22 april namen we afscheid van hem. Gert leefde voor de theaterkunst, en voor de wereldmuziek. Hier deed hij alles over. Zo richtte hij 15 jaar geleden de interculturele theatergroep RAST op. En met zijn tomeloze inzet stimuleerde hij aankomende artiesten, en velen hielp hij op weg naar in carrière in de kunst.Voor de familie was het al snel duidelijk dat de uitvaart helemaal in de stijl van Gert moest worden vormgegeven. Als locatie werd gekozen voor Podium Mozaïek, een intercultureel theater en de thuisbasis van RAST.

Gert was een bescheiden man. Met zijn liefde voor theater hield hij van het podium, maar niet zozeer om er zelf op te staan, zijn inzet was om anderen om het podium te laten performen. Nu zou hij zelf om het podium komen te staan, om hem te eren en te herdenken, maar dat moest dan wel op een manier die bij hem zou passen! Het fijne van een locatie als Mozaïek is dat er alle tijd en ruimte is om speciale wensen in te willigen. En bij Gert was dit nodig, er waren veel sprekers, die herinneringen aan hem wilden ophalen en hem wilden bedanken voor alles wat hij voor hen had betekend. Deze sprekers werden afgewisseld met wel 5 indrukwekkende muzikale liveoptredens, allemaal musici die rechtstreeks uit hun hart en met veel gevoel Gert wilden eren.

Zoals gezegd was Gert de boer bescheiden, hij was er meer voor anderen dan voor zichzelf, een overdaad aan bloemen had hij zeker verdiend, maar zou niet bij hem passen. Daarom had de familie verzocht in plaats van bloemen te doneren aan een goed doel. Dit doel is met zorg uitgezocht en is de Brandon stichting geworden. Deze stichting zet zich in voor (ex-gedetineerde) jongeren met verschillende achtergronden en een maatschappelijke achterstand. Creatieve en theatrale activiteiten worden ingezet om het te zelfvertrouwen te vergroten, waardoor ze hun leven een positieve wending kunnen geven. Als dank voor de donatie heeft de stichting een nieuwe theaterzaal de naam Gert de Boer gegeven!

Zijn naam leeft ook nog op een andere manier voort. Een levensgenieter was hij ook, en daarbij hoorde dan vaak een biertje en een glas oude jenever bij. Deze combinatie staat nu als een ‘Gertje’ op de kaart van Podium Mozaïek.

De familie vond het bij hem passen dat hij zijn laatste reis alleen zou maken. Door een erehaag en met een lang en luid applaus verliet hij Podium Mozaïek. Zo indrukwekkend! Een uitgeleide die geheel bij hem paste.

Op deze manier is er op een echt persoonlijke manier afscheid van hem genomen. Respectvol, liefdevol en sereen konden we Gert eren zoals hij was bij leven en welzijn. Zo blijven de herinneringen aan hem levend. Voor de familie blijft hij nog op een speciale manier bij hen. Dit helpt met het verwerken en het verder kunnen leven met het verlies. Het geeft mij veel voldoening dat ik hieraan een bescheiden steentje heb mogen bijdragen.

Deze blog is (vanzelfsprekend) geschreven met toestemming van de familie.

Write A Comment