Aandacht voor vrouwen bij de Nieuwe Ooster

Vanwege de internationale vrouwendag staan op zondag 12 maart vrouwen centraal bij De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Mariëtte Wijne geeft een rondleiding langs tien graven van bijzondere vrouwen. Deelname is gratis.In Amsterdam moet je voor funeraire kunst echt op De Nieuwe Ooster zijn. Het is een heel divers gedenkpark, vol met bijzondere grafmonumenten. Er liggen niet alleen bijzondere Amsterdammers, het is er ook prachtig door allerlei verschillende bomen en vogels.

Er is een lijst van 147 pronkgraven, plekken waar iemand begraven ligt die geschiedenis schreef of met een monument van funeraire waarde. Van die 147 graven zijn er 25 van een vrouw. Echt verwonderlijk is dit niet, het grootste gedeelte van onze vorige eeuw waren er immers maar weinig vrouwen die een zichtbare rol van maatschappelijke betekenis speelden.

Daarom is het juist extra te waarderen dat Mariëtte u mee neemt langs graven van vrouwen met een bijzonder levensverhaal. Mariëtte Wijne geeft vaker rondleidingen op verschillende begraafplaatsen. Ze komt al jaren op De Nieuwe Ooster, voor haar een mediatief toevluchtsoord. “Je voelt je nergens zo levend als op een begraafplaats”.

De rondleiding start 12 maart om 11 uur bij de hoofdingang van De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 in Amsterdam en duurt anderhalf uur. Deelname is gratis, maar aanmelden is gewenst, u kunt hiervoor een mail sturen naar Carla van der Elst, C.van.der.elst@amsterdam.nl. Bij veel belangstelling start een tweede groep om 13 uur.

Write A Comment