10 tips voor een groene uitvaart

Veel mensen leven milieubewust en vinden duurzaamheid belangrijk. Ook een uitvaart kunt u duurzaam vormgeven. Lees mijn tips voor een groene uitvaart.

1. Rouwstoet

De TU Delft heeft onderzocht dat de rouwstoet het meest vervuilende onderdeel is van een gemiddelde uitvaart. Het gaat dan niet zozeer om het vervoer van de overledene, maar om het aantal autokilometers dat de gasten op de dag van de uitvaart afleggen. U vermindert het aantal kilometers door te kiezen voor één locatie, of voor locaties die dichtbij elkaar liggen. Het is jammer dat de meeste begraafplaatsen en crematoria vaak niet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, want dit is natuurlijk de allerbeste optie. Gelukkig zijn er In Amsterdam uitzonderingen, Begraafplaats Buitenveldert bijvoorbeeld is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ook kunt u de plechtigheid op een andere locatie houden dan in de aula van een begraafplaats of crematorium, hiervoor zijn in Amsterdam veel verrassende mogelijkheden, bijvoorbeeld de Rode Hoed, Grand Café Frankendael, de Uitkijk, Ostade theater etc.

Vanzelfsprekend heb ik een vervoerder uitgekozen die een elektrische rouwwagen heeft.

2. Begraven of cremeren?

Uit onderzoek is gebleken dat het per saldo voor een groene uitvaart niet veel uit maakt of u kiest voor een crematie of een begrafenis. Wel is het zo dat als u kiest voor begraven, natuurbegraven de allerbeste optie is.

3. Groene uitvaart kisten

Kies voor een milieuvriendelijk ECO-kist, bij voorkeur van massief onbehandeld hout van Nederlandse bodem met een natuurlijke bekleding, die milieubewust is geproduceerd. Natuurlijk heb ik hiervan meerdere kisten in mijn collectie zitten. Sommigen daarvan heb ik groot ingekocht, waardoor zij ook nog eens aantrekkelijk zijn geprijsd. Ook mijn wades zijn duurzaam.

4. Kleding

In alle gevallen is het het beste om uw dierbare te kleden met uitsluitend natuurlijke materialen. Bij een begrafenis nooit panty’s gebruiken en schoenen kunt u ook het beste achterwege laten.

5. Bloemen

Er zijn bloemisten die duurzaam ondernemen. Voor een groene uitvaart helpt het om biologische bloemen te bestellen, van Nederlandse bodem en van het seizoen. Sommige families laten op de kaart zetten dat zij in plaats van bloemen een donatie voor een goed doel op prijs stellen.

6. Catering

Bij begraafplaatsen en crematoria moet u meestal kiezen uit het bestaande assortiment, soms zitten hier biologische, vegetarische of lokale producten bij. Indien u kiest voor een andere locatie, dan is er meestal veel meer mogelijk, ook op duurzaam gebied.

7. Digitale rouwkaart

De meeste families kiezen nog steeds voor een rouwkaart van papier, eerlijk gezegd vind ik dat zelf ook een mooi eerbetoon aan de overledene. Maar wie een echte duurzame uitvaart wil, kiest ervoor om de rouwkaart digitaal en via de social media te verspreiden, eventueel aangevuld met een advertentie in de krant. Ook kunt u overwegen om de dankkaarten niet per post, maar per email te versturen.

8. Urnen

Er zijn inmiddels veel milieuvriendelijke urnen, 100% biologisch afbreekbaar. Ze zijn bijvoorbeeld vervaardigd van gerecycled karton, natuurlijke hars en bijenwas of van biologisch afbreekbare kunststoffen (vervaardigd uit bijvoorbeeld zetmeel en mais). De Bios Urn is een biologisch afbreekbare urn, die speciaal ontworpen is om uit de as van uw dierbare een boom, struik of plant te laten groeien. De as groeit uit tot een herinneringsboom, een tastbare herinnering aan uw geliefde.

9. Grafbedekking

Natuurstenen grafmonumenten zijn vaak milieubelastend en kindonvriendelijk. Op dit moment is het vaak heel moeilijk om te achterhalen of het natuursteen duurzaam is geproduceerd.  Opties voor duurzame grafmonumenten zijn hergebruik van een bestaand natuurstenen monument, een Drentse zwerfkei  of een houten grafmonument. Mooie voorbeelden van houten grafmonumenten vindt u bij houtenkruis.nl.

10 Bedrijfsvoering van Ellen Somsen Uitvaartzorg

Tenslotte: ook ik probeer zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Natuurlijk zijn de families degenen die de keuzes maken bij de uitvaart van hun dierbare, mijn rol is vooral dienstbaar en beperkt zich tot het geven van informatie en advies. Toch merk ik dat veel families kiezen voor mijn ECO-kisten. Verder probeer ik mijn bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk vorm te geven: als het even kan reis ik met openbaar vervoer of met de fiets, we hebben groene stroom en printen doe ik zo min mogelijk.

Kijk naar deze uitzending voor meer informatie over de mogelijkheden voor een groene uitvaart. U mag mij natuurlijk ook altijd bellen voor meer info!

7 Comments
Write A Comment